Filtering by: AWA
Breda - Advanced Whisky Ambassador
Oct
4
to Oct 6
AWA

Breda - Advanced Whisky Ambassador

De Advanced Whisky Ambassador leert je in detail wat Schotse whisky is, hoe het wordt geproduceerd, hoe de smaken en aroma’s ontstaan en waarom het de meest diverse drank ter wereld is.

…en meer!

(This course will be delivered in Dutch)

De Advanced Whisky Ambassador is een meerdaagse cursus en de logische vervolgcursus van The Whisky Ambassador. De cursus gaat uitgebreid in op de details van de volgende onderwerpen:

  • Malting/ Mouten

  • Milling/ Schroten

  • Mashing/ Beslag maken

  • Fermentation/ Vergisting

  • Distillation/ Distillatie

  • Maturation/ Rijping

  • Blending and Bottling/ Whisky mengen en Bottelen

  • Sensory analysis/ Aroma herkenning

Bij het behandelen van de bovenstaande onderwerpen gaan we in op de processen en waarom die belangrijk zijn bij de productie van whisky. De centrale vraag is altijd: hoe dragen de processen bij aan de productie van whisky en de aroma’s en smaken van whisky?

Naast theoretische kennis ligt de focus ook op leren door ervaren. We gaan tijdens de cursus aan de slag met aroma’s, we gaan uiteraard proeven, en we gaan een distilleerderij bezoeken.

Toelating

Omdat de advanced cursus basiskennis van whisky veronderstelt, raden we aan eerst de Whisky Ambassador cursus te volgen of een vergelijkbare training op het gebied van whisky of distillaten. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Examen

Aan het eind van de cursus is er een theoretisch examen. De cursusinformatie is voornamelijk in het Engels, het examen kan in het Nederlands óf Engels worden afgelegd. Het examen duurt maximaal een uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan je 70% (35 vragen) goed moet beantwoorden om te slagen.

Als je slaagt

Als je de cursus met succes hebt voltooid mag je je met trots een Advanced Ambassador van dit prachtige product noemen! Je krijgt van ons een certificaat en een reversspeld om dat te kunnen aantonen. Deze worden je na de officiele uitslag toegestuurd. Het certificaat is in de UK geregistreerd bij de BIIAB.

De cursus gaat door bij een minimum aantal van 5 cursisten. Bij annuleren kun je kiezen of je je geld terug wilt hebben of kosteloos bij een andere gelegenheid de cursus wilt volgen.




View Event →

Glasgow - Advanced Whisky Ambassador course
Apr
22
to Apr 24
AWA

Glasgow - Advanced Whisky Ambassador course

  • Auchentoshan distillery (map)
  • Google Calendar ICS

Advanced Whisky Ambassador course - Glasgow

Want to learn about Scotch in Scotland? This is your chance!

The Course covers Whisky, from Grain to Glass. The syllabus for the course covers:

  • Malting

  • Milling

  • Mashing

  • Fermentation

  • Distillation

  • Maturation

  • Blending and Bottling

  • Sensory Perception

The course will be delivered over 3 days, 24th to 26th April 2023 by Jo Graham, Bob Wenting and Ajay Bhardwaj.

The depth that the course goes into is considerable, you will learn the processes that take place within the barley, through all the stages of production to how the wood interacts with the spirit to produce whisky. We cover both Malt and Grain Distilling, and we also have a module on Sensory Perception and how to identify the different aromas, created in partnership with the Aroma Academy.

We will be visiting Loch Lomond Distillery and to a commercial maltster and we will have a Tasting Meal at the Scotch Malt Whisky Society in Glasgow*.

*Visits may be changed at short notice due to third party production demands

We will also have an optional visit to a world famous whisky bar. All of this is included in the "early bird" cost of the course which is £900**.

Delegates will need a basic knowledge of whisky production, however course handouts, will be provided.

The course is, of course, accredited and delegates will receive certification following successful completion of the exam.

Any questions should be sent to jo@thewhiskyambassador.com

** The "early bird" cost of the course is £900 which includes transport from Glasgow City Centre to and from the course, Course Materials, Lunch on each day of the course, Distillery and Production visits, Tasting Dinner and Accredited Exam and Certification

 For more information and application, please go to:

https://www.thewhiskyambassador.com/courses-training/


View Event →
Zwolle - Advanced Whisky Ambassador
Feb
2
to Feb 4
AWA

Zwolle - Advanced Whisky Ambassador

De Advanced Whisky Ambassador leert je in detail wat Schotse whisky is, hoe het wordt geproduceerd, hoe de smaken en aroma’s ontstaan en waarom het de meest diverse drank ter wereld is.

…en meer!

(This course will be delivered in Dutch)

De Advanced Whisky Ambassador is een meerdaagse cursus en de logische vervolgcursus van The Whisky Ambassador. De cursus gaat uitgebreid in op de details van de volgende onderwerpen:

  • Malting/ Mouten

  • Milling/ Schroten

  • Mashing/ Beslag maken

  • Fermentation/ Vergisting

  • Distillation/ Distillatie

  • Maturation/ Rijping

  • Blending and Bottling/ Whisky mengen en Bottelen

  • Sensory analysis/ Aroma herkenning

Bij het behandelen van de bovenstaande onderwerpen gaan we in op de processen en waarom die belangrijk zijn bij de productie van whisky. De centrale vraag is altijd: hoe dragen de processen bij aan de productie van whisky en de aroma’s en smaken van whisky?

Naast theoretische kennis ligt de focus ook op leren door ervaren. We gaan tijdens de cursus aan de slag met aroma’s, we gaan uiteraard proeven, en we gaan een distilleerderij bezoeken.

Toelating

Omdat de advanced cursus basiskennis van whisky veronderstelt, raden we aan eerst de Whisky Ambassador cursus te volgen of een vergelijkbare training op het gebied van whisky of distillaten. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Examen

Aan het eind van de cursus is er een theoretisch examen. De cursusinformatie is voornamelijk in het Engels, het examen kan in het Nederlands óf Engels worden afgelegd. Het examen duurt maximaal een uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan je 70% (35 vragen) goed moet beantwoorden om te slagen.

Als je slaagt

Als je de cursus met succes hebt voltooid mag je je met trots een Advanced Ambassador van dit prachtige product noemen! Je krijgt van ons een certificaat en een reversspeld om dat te kunnen aantonen. Deze worden je na de officiele uitslag toegestuurd. Het certificaat is in de UK geregistreerd bij de BIIAB.

De cursus gaat door bij een minimum aantal van 4 cursisten. Bij annuleren kun je kiezen of je je geld terug wilt hebben of kosteloos bij een andere gelegenheid de cursus wilt volgen.




View Event →
Breda - Advanced Whisky Ambassador
Oct
6
to Oct 8
AWA

Breda - Advanced Whisky Ambassador

De Advanced Whisky Ambassador leert je in detail wat Schotse whisky is, hoe het wordt geproduceerd, hoe de smaken en aroma’s ontstaan en waarom het de meest diverse drank ter wereld is.

…en meer!

(This course will be delivered in Dutch)

De Advanced Whisky Ambassador is een meerdaagse cursus en de logische vervolgcursus van The Whisky Ambassador. De cursus gaat uitgebreid in op de details van de volgende onderwerpen:

  • Malting/ Mouten

  • Milling/ Schroten

  • Mashing/ Beslag maken

  • Fermentation/ Vergisting

  • Distillation/ Distillatie

  • Maturation/ Rijping

  • Blending and Bottling/ Whisky mengen en Bottelen

  • Sensory analysis/ Aroma herkenning

Bij het behandelen van de bovenstaande onderwerpen gaan we in op de processen en waarom die belangrijk zijn bij de productie van whisky. De centrale vraag is altijd: hoe dragen de processen bij aan de productie van whisky en de aroma’s en smaken van whisky?

Naast theoretische kennis ligt de focus ook op leren door ervaren. We gaan tijdens de cursus aan de slag met aroma’s, we gaan uiteraard proeven, en we gaan een distilleerderij bezoeken.

Toelating

Omdat de advanced cursus basiskennis van whisky veronderstelt, raden we aan eerst de Whisky Ambassador cursus te volgen of een vergelijkbare training op het gebied van whisky of distillaten. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Examen

Aan het eind van de cursus is er een theoretisch examen. De cursusinformatie is voornamelijk in het Engels, het examen kan in het Nederlands óf Engels worden afgelegd. Het examen duurt maximaal een uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan je 70% (35 vragen) goed moet beantwoorden om te slagen.

Als je slaagt

Als je de cursus met succes hebt voltooid mag je je met trots een Advanced Ambassador van dit prachtige product noemen! Je krijgt van ons een certificaat en een reversspeld om dat te kunnen aantonen. Deze worden je na de officiele uitslag toegestuurd. Het certificaat is in de UK geregistreerd bij de BIIAB.




View Event →
Glasgow - Advanced Whisky Ambassador course
Apr
24
to Apr 26
AWA

Glasgow - Advanced Whisky Ambassador course

  • Auchentoshan distillery (map)
  • Google Calendar ICS

Advanced Whisky Ambassador course - Glasgow

The Course covers Whisky, from Grain to Glass. The syllabus for the course covers:

  • Malting

  • Milling

  • Mashing

  • Fermentation

  • Distillation

  • Maturation

  • Blending and Bottling

  • Sensory Perception

The course will be delivered over 3 days, 24th to 26th April 2023 by Jo Graham, Bob Wenting and Ajay Bhardwaj with additional input from Caroline Dewar and additional experts.

The depth that the course goes into is considerable, you will learn the processes that take place within the barley, through all the stages of production to how the wood interacts with the spirit to produce whisky. We cover both Malt and Grain Distilling, and we also have a module on Sensory Perception and how to identify the different aromas, created in partnership with the Aroma Academy.

We will be visiting Loch Lomond Distillery and to a commercial maltster and we will have a Tasting Meal at the Scotch Malt Whisky Society in Glasgow*.

*Visits may be changed at short notice due to third party production demands

We will also have an optional visit to a world famous whisky bar. All of this is included in the "early bird" cost of the course which is £900**.

Delegates will need a basic knowledge of whisky production, however course handouts, will be provided.

The course is, of course, accredited and delegates will receive certification following successful completion of the exam.

Any questions should be sent to jo@thewhiskyambassador.com

** The "early bird" cost of the course is £900 which includes transport from Glasgow City Centre to and from the course, Course Materials, Lunch on each day of the course, Distillery and Production visits, Tasting Dinner and Accredited Exam and Certification

 For more information and application, please go to:

https://www.thewhiskyambassador.com/courses-training/


View Event →
WFNN Groningen International Whisky School
Mar
23
to Mar 26
AWA

WFNN Groningen International Whisky School

If whisky is your passion you should not miss this training!

During 3 days in March 2023, the first official International Whisky School of the Netherlands will again discuss all aspects of producing whisky. During the fascinating, in-depth and often technical classes, various topics such as malting, mashing, brewing, fermenting, distilling and aging will be covered. There are also "behind the scenes" visits to production facilities to see the theory learned in practice.

After its successful start in 2016 and courses in 2017, 2018, 2019 and 2022, the school will again be organized in Groningen.

And after a successful pilot in 2022, we have now also been able to attach the internationally recognized certification of The Whisky Ambassador Advanced to our school.

As of 2023, thanks to the partnership with The Grain Republic, we will have access to a fully operating distillery for the first time.

This non-commercial Whisky School is the first of its kind in the Netherlands and each year teachers from the international top in the whisky field are invited for the lectures.

In previous years these have included Vic Cameron, Peter MacKay, Gordon Muir, Patrick van Zuidam, Marie-Viva Lenoir, Martine Nouet, Hans Offringa, Greame Mackay and Greame Macaloney.

All teachers and trainers will be happy and enthusiastic to share their knowledge with the students and answer all questions. Apart from the lessons, on-site visits and workshops, the course program has made a lot of room for personal interaction with the teachers and fellow students, and culinary and social aspects are also widely covered.

The International Whisky School Netherlands focuses not only on the whisky lover but also on the professional who wants to increase his/her knowledge about the technical aspects of the whisky production process. After this course you will know all the ins and outs of the whisky production process, for example maturation: what is the exact influence of wood on whisky? And many other topics.

The International Whisky School Netherlands has a limited capacity and a maximum of 15 participants. This is the only way we can guarantee the personal touch. The program focuses mainly on the technical aspects, with plenty of time and space for individual attention.

 Costs

Participation in the International Whisky School Netherlands 2023 costs € 999.00 per course participant.

What does the course entail?

For this, in addition to a 3-day course guided by instructors from the whisky industry, you will also receive a very comprehensive course package worth several hundred euros:

  • the comprehensive and specially compiled set of documentation on all topics of the course

  • the course book by Inge Russell & Stewart Graham (Whisky: Technology, Production and Marketing)

  • the book by Robin Brilleman (The chemistry of Scotch malt whisky)

  • participation in the renowned WFNN whisky dinner on Thursday, March 23, 2023 at Restaurant Blumé

  • access to all sessions of the Whisky Festival Noord Nederland 2023

  • access to the opening of the festival and participation in the dinner at the festival location De Suiker on Friday 24 March and Saturday 25 March 2023 with the exhibitors, speakers, fellow course participants and the school teachers

  • a comprehensive food and beverage package each course day, including a full lunch

  • on-site practical visits and various workshops during the course:

    • malting (workshop)

    • malting (hands-on visit to a malting plant - Subject to approval!)

    • brewing (hands-on visit to a brewery)

    • distilling (field visit to a distillery)

    • aromas (workshop on detecting and naming)

    • blending (workshop on aging and blending using specially selected whiskies and/or barrel samples)

    • extensive tastings during the course sessions led by our instructors 

  • the official certificate of participation in the only official International Whisky School Netherlands

  • the official certification of The Whisky Ambassador Advanced (of course only after passing the exam)

  • The course tutors are internationally renowned trainers from the international whisky industry and are  selected especially for this course and have included tutors from the famous Spirit of Speyside Whisky Festival Malt Whisky School in previous years.

In 2022, these were:

  • Dr. Graeme Macaloney MSc., BSc., FIChemE (founder and Whiskymaker at Macaloney's award winning single malt distillery in Victoria on Vancouver Island, Canada)

  • Bob Wenting (The Whisky Ambassador, Scotch Malt Whisky Society, Maltstock)

  • Graeme Mackay (Ardnamurchan Distillery, Adelphi Distillers)

  • Marie-Viva Lenoir (Editions Lenoir, Le Nez du Whisky, Le Nez du Vin, Le Nez du Café)

  • Martine Nouet (Master of the Quaich, author of several whisky books, whisky journalist, internationally recognized expert on whisky & food combinations, La Reine de L'Alambic/Queen of the Still)

  • Hans Offringa (Keeper of the Quaich, Writer, Whisky Consultant, International Whisky Ambassador, Kentucky Colonel)

For whom is this course intended?

  • For people who really want to know everything about whisky

  • For the true connoisseur who wants to know how this water of life is made

  • For people who want to gain professional technical knowledge about the whisky product

  • For (beginning) whisky writers, bloggers and people who want to work in the whisky industry and want to gather more technical background information.

  • For people working at wholesalers and retailers who want to know everything about the product in order to give better advice to their customers.

 For more information and application, please go to:

https://wfnn.nl/whiskyschool-2/


View Event →
Zwolle - Advanced Whisky Ambassador
Feb
3
to Feb 5
AWA

Zwolle - Advanced Whisky Ambassador

De Advanced Whisky Ambassador leert je in detail wat Schotse whisky is, hoe het wordt geproduceerd, hoe de smaken en aroma’s ontstaan en waarom het de meest diverse drank ter wereld is.

…en meer!

(This course will be delivered in Dutch)

De Advanced Whisky Ambassador is een meerdaagse cursus en de logische vervolgcursus van The Whisky Ambassador. De cursus gaat uitgebreid in op de details van de volgende onderwerpen:

  • Malting/ Mouten

  • Milling/ Schroten

  • Mashing/ Beslag maken

  • Fermentation/ Vergisting

  • Distillation/ Distillatie

  • Maturation/ Rijping

  • Blending and Bottling/ Whisky mengen en Bottelen

  • Sensory analysis/ Aroma herkenning

Bij het behandelen van de bovenstaande onderwerpen gaan we in op de processen en waarom die belangrijk zijn bij de productie van whisky. De centrale vraag is altijd: hoe dragen de processen bij aan de productie van whisky en de aroma’s en smaken van whisky?

Naast theoretische kennis ligt de focus ook op leren door ervaren. We gaan tijdens de cursus aan de slag met aroma’s, we gaan uiteraard proeven, en we gaan een distilleerderij bezoeken.

Toelating

Omdat de advanced cursus basiskennis van whisky veronderstelt, raden we aan eerst de Whisky Ambassador cursus te volgen of een vergelijkbare training op het gebied van whisky of distillaten. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Examen

Aan het eind van de cursus is er een theoretisch examen. De cursusinformatie is voornamelijk in het Engels, het examen kan in het Nederlands óf Engels worden afgelegd. Het examen duurt maximaal een uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan je 70% (35 vragen) goed moet beantwoorden om te slagen.

Als je slaagt

Als je de cursus met succes hebt voltooid mag je je met trots een Advanced Ambassador van dit prachtige product noemen! Je krijgt van ons een certificaat en een reversspeld om dat te kunnen aantonen. Deze worden je na de officiele uitslag toegestuurd. Het certificaat is in de UK geregistreerd bij de BIIAB.




View Event →
Breda - Advanced Whisky Ambassador
Oct
7
to Oct 9
AWA

Breda - Advanced Whisky Ambassador

Deze cursusgelegenheid wordt in samenwerking met Golden Spirits uit België georganiseerd.

De Advanced Whisky Ambassador leert je in detail wat Schotse whisky is, hoe het wordt geproduceerd, hoe de smaken en aroma’s ontstaan en waarom het de meest diverse drank ter wereld is.

…en meer!

(This course will be delivered in Dutch)

De Advanced Whisky Ambassador is een meerdaagse cursus en de logische vervolgcursus van The Whisky Ambassador. De cursus gaat uitgebreid in op de details van de volgende onderwerpen:

  • Malting/ Mouten

  • Milling/ Schroten

  • Mashing/ Beslag maken

  • Fermentation/ Vergisting

  • Distillation/ Distillatie

  • Maturation/ Rijping

  • Blending and Bottling/ Whisky mengen en Bottelen

  • Sensory analysis/ Aroma herkenning

Bij het behandelen van de bovenstaande onderwerpen gaan we in op de processen en waarom die belangrijk zijn bij de productie van whisky. De centrale vraag is altijd: hoe dragen de processen bij aan de productie van whisky en de aroma’s en smaken van whisky?

Naast theoretische kennis ligt de focus ook op leren door ervaren. We gaan tijdens de cursus aan de slag met aroma’s, we gaan uiteraard proeven, en we gaan een distilleerderij bezoeken.

Toelating

Omdat de advanced cursus basiskennis van whisky veronderstelt, raden we aan eerst de Whisky Ambassador cursus te volgen of een vergelijkbare training op het gebied van whisky of distillaten. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Examen

Aan het eind van de cursus is er een theoretisch examen. De cursusinformatie is voornamelijk in het Engels, het examen kan in het Nederlands óf Engels worden afgelegd. Het examen duurt maximaal een uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan je 70% (35 vragen) goed moet beantwoorden om te slagen.

Als je slaagt

Als je de cursus met succes hebt voltooid mag je je met trots een Advanced Ambassador van dit prachtige product noemen! Je krijgt van ons een certificaat en een reversspeld om dat te kunnen aantonen. Deze worden je na de officiele uitslag toegestuurd. Het certificaat is in de UK geregistreerd bij de BIIAB.




View Event →